CSUTORÁS EGYÜTTES (1978-), Táborfalvi Népzenei Műhely (1975)

Birinyi József édesapjával, id. Birinyi Andrással alapította 1975-ben a Táborfalvi Népzenei Műhelyt. Tanítványaiból 1978-ban jött létre a Csutorás Együttes, amely meghatározó szerepre tett szert a népi hangszerek intézményes oktatásával, a hagyományos népzene stílusos előadással, összeállításaival, stílusos, virtuóz játékmódjával, iskolateremtő összeállításaival a kibontakozó hazai „újhullámos” népzenei mozgalomban. A „Kárpát-medence vadvirágaiból” című CD ízelítőt ad az elmúlt 40 év Csutorás Együttes műsoraiból, koncertjeiből.

1978 szeptemberében toboroztam az iskolában utánpótlást az 1975-ben alapított Táborfalvi Népzenei Együtteshez. Tanórákon 10-15 percben megszólaltattam 5-6 hangszert, beharangoztam, hogy Hajnal Istvánnal közösen népzenei szakkört indítunk a Jókai Mór Művelődési Házban. 52-en jelentkeztek. Az első fellépésére már decemberben sor került. Olyan településről, ahol sokáig nem volt képesített énektanár, 1983-ban Ki-Mit-Tud döntős lett a Csutorás gyermekzenekar, majd 1984-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet és egyedüliként a Ki-Mit-Tud-ok történetében, a következő döntőig is eljutott a 8-10 féle hangszeren stílusosan, virtuóz módon játszó zenekar. 1980. óta 5-en kapták meg a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést. (1980. Birinyi József, 1983. Csutorás Együttes, 1984. Jóri Lajos, Kovács László, 1990. Birinyi András), 2 fő hangszerkészítésben érdemelte ki a Népi Iparművész címet, egy fő a tanítványok közül, Kovács László hangszerkészítő és hangszer-restaurátor, Szabóné Nagy Annamária ének-, népzenetanár lett. 1985-ben a tanítványokkal közösen alapítottuk a Kárpát-medencében legrégebben folyamatosan működő komplex népművészeti, Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábort, a Csutorás Klubot, amely sok tehetséget hozott felszínre, sokakkal szerettette meg a népzenét, népi hangszereket, táncházat, hagyományainkat. A Csutorás Együttes idehaza és szerte a világban a magyar népzene, népi hangszerek nagykövete lett, öregbítette a magyar népzene jó hírét. (Párizs, Bécs, Middlesbrough, Sevilla, Szöul, Moszkva, München, Lyon, Riga, Tallin, Helsinki, Varsó, Pozsony, Prága, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Genf…) A csutorások tanítása jó alkalom volt az intézményes népi hangszeres oktatás módszertanának kialakításához. Az együttes tagjainak zöme elvégezte a KÓTA Zenekar és Népdalkör Vezetői Tanfolyamát, és színvonalas csoportokat, műhelyeket alapítottak vezetnek idehaza és külföldön. Több tanítvány profi népzenész, tanár, hangszerkészítő, restaurátor, Táborfalva pedig egy hagyománytalan vidéken híressé vált népzenei műhelyéről, együtteseiről. A Csutorás Együttes sok rádió- és lemezfelvételen, televíziós szereplésen, több filmben, számtalan műsoron, koncerten osztotta meg népzeneszeretetét, hangszertudását. Az együttes több elismerést, legmagasabb minősítést, kitüntetést kapott (KÓTA Aranypáva Nagydíj, kétszeres Kiváló Együttes cím, nemzetközi fesztiválok nagydíjai, Csokonai-díj, KÓTA-díj…),, de legnagyobb öröm, hogy fél emberöltőn át sok gyerek érezte meg a magyar népzene ízét, a hangszerjáték örömét.
A Táborfalván működő népzenei együttesek és több szólista, hangszerkészítő, népzene-tanár, tanítvány - a teljes korfát átfogva – garancia arra, hogy intézményes keretek között is apáról fiúra, nagyszülőről unokára, tanárról diákra, mesterről tanítványra sikeresen száll a dal, a zene, a hangszerek, a kultúra, a hagyományok szeretete, ismerete, művelése.
Köszönjük mindenkinek a segítséget, az együttműködést a 40 év sikereihez! Bízunk abban, a következő évtizedekben is lesznek követőink, mert ha mi nem tanítjuk meg, nem adjuk át saját kultúránkat, más nem teszi meg helyettünk. Jó szórakozást a CD hallgatásához!

Birinyi József, a Csutorás Együttes alapítója, vezetője

Csutorás Együttes tagjai:

Birinyi József művészeti vezető (citera, tekerő, furulya, doromb, nádsíp, duda, ének), Birinyi Flóra (citera, ének), Fejes Klára (citera, ének), Inoka Győző (bőgő, citera, ének), Jóri Lajos (citera, ének), Kerékgyártó Gergely (citera, ének), Kékesi Attila (citera, ének), Kovács László (furulya, hosszúfurulya, citera, kiscimbalom, koboz, ének), Lajtainé Móricz Ildikó (citera, ének), Lakos Tibornéné Nagy Zsuzsanna (citera, ének), Szabóné Nagy Annamária (citera, gardon, ének),

Közreműködő:

id. Birinyi András (1931-2000) szájharmonika, Táborfalvi Népzenei Együttes (Birinyi József vezetésével), Kisboróka Együttes (Szabóné Nagy Annamária vezetésével)

Korábbi Csutorás Együttes tagok:

Berke Éva, Gál Márta, Gecser Attila, Kékesi Andrea, Kucsera Tamás, Laczkó Tünde, Nagy László, Rompos Orsolya, Sulczné dr. Bükki Éva, Sulcz Ferenc, Varró Márk A Táborfalvi Gyermekzenekar tagjai: Farkas Ildikó, Habara Ágnes, Habara Mária, Konczik Pál, Kovács Attila, Nagy Ilona, Nagy András, Malata Gyula, Malata Tibor, Máté Róbert, Péter Olga, Polyák Erzsébet, Polyák Mária, Takács Csaba, Takács Ferenc…

Ízelítő a CD-ből (mp3):

CD borító:Támogatók:

EMMI Emberi Erőforrás TámogatáskezelőEMET Csoóri Sándor AlapÁSZ Bt.Magyarvíz Kft. MizsevízTáborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület (TKNE)Media Flash

Richlik István

Táborfalva Nagyközség Önkormányzata

Tradíció Stúdió